Volkswagen förlorade i EU-domstol

Beslut i högsta domstolen i EU går mot Volkswagen, vilket öppnar för nya dieselgate-skadestånd.

Högsta domstolen i EU sa under torsdagen att Volkswagens dieselavgasrening bröt mot EU:s regelverk. Volkswagen tonade omedelbart ned domstolens uttalande, och menade att det inte kommer att påverka de många domstolstvister som pågår om dieselskandalen. 

EU:s högsta domstol anser att Volkswagens fuskmjukvara inte kan motiveras för att den hindrar problem med EGR-ventilen. Domstolen var tillfrågad i ärendet i samband med ett franskt åtal mot Volkswagen, där man anklagar Volkswagen för att ha lurat köparna av Volkswagens dieselbilar.

LÄS MER: Därför får tyskar ersättning – men inte svenskar 

Dieselgate är nämligen långt ifrån över. En rad tvister väntar i olika domstolar i många länder. Oftast handlar det om stämningar från bilköpare som vill kompenseras för värdeförlusten på sina dieselbilar.  En brittisk domstol beslutade i april i år att Volkswagen använde en inte tillåten mjukvara i sin avgasrening. Beslutet i den brittiska domstolen tillåter 91 000 kunder att gå vidare i en grupptalan mot Volkswagen

I ett annat fall beslutade EU i juli att Volkswagen-ägare som drabbats av dieselgate-skandalen kan stämma Volkswagen för avgasmanipulationen var som helst inom EU, oberoende var bilägaren bor.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen erkänner sig skyldiga – får miljardböter 

I det nu aktuella franska tvistemålet handlar det om EGR-ventilen. Den fuskande mjukvaran har som bekant gjort att EGR-ventilen avaktiverades i vanlig körning, vilket ledde till högre NOx-utsläpp. Volkswagen tycks mena att det var försvarligt att koppla ur den funktionen för att minska underhållskostnaderna av motorn, vilket inte EU-domstolen höll med om.

Volkswagen sa i en kommentar att domstolens yttranden inte har några konsekvenser för de rättsliga förfaranden som pågår. ”Det handlar till slut om den skada som bilägarna har drabbats av”, skriver Volkswagen i en kommentar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!