Victor Müller under avtäckningen av Phoenix Concept i Genéve 2011. Arkivbild.

Åklagare överklagar friande Saab-dom

Åklagarna överklagar två delar av den friande tingsrättsdomen om ekobrott i Saab Automobile. Bland annat åtalet mot tidigare vd:n Victor Müller om grovt svindleri.

Tre veckor efter den friande domen mot de åtalade i Saabs ledning överklagar åklagarna delar av den friande domen. ”Vi anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bland annat de uttalanden som Müller har gjort och vi vill därför att hovrätten prövar detta”, säger Lars Lindman, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, enligt ett pressmeddelande.

Åtalspunkten om grovt svindleri handlar om att Saabs ledning ska ha gett en vilseledande och förskönad bild av Saabs ekonomi bland annat genom medieuttalanden. Åtalet riktades mot Victor Muller, den tidigare vd:n Jan Åke Jonsson och tidigare chefsjuristen Kristina Geers, men efter den friande domen i Vänersborgs tingsrätt går Ekobrottsmyndigheten enbart vidare mot förre vd:n och styrelseordföranden Victor Muller, skriver Sydsvenskan. Överklagandet omfattar också åtalet mot de två revisorerna som friades från åtalet om grovt osant intygande i Vänersborgs tingsrätt. Flera andra delar av rättegången överklagas däremot inte.

Saab Automobile gick i konkurs i december 2011. Under våren 2012 anmälde Skatteverket till Ekobrottsmyndigheten att de misstänkte att det begicks brott i företaget innan konkursen. Det gjordes husrannsakningar i Trollhättan och hos Saabs dåvarande ägare Spyker i Nederländerna. Åtalet lades sedan fram i flera delar, den första i september 2015 och den sista sista i augusti förra året. Den friande domen kom för tre veckor sedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!