Är Tesla en aktiebubbla?

Tesla-aktien ökade 700 procent under 2020 och företaget är i dag världens högst värderade bilföretag, med ett börsvärde lika stort som Toyota, Volkswagen, Mercedes och General Motors tillsammans! Men kursen åker jo-jo och 2021 har värdet fallit en fjärdedel. Vad betyder det enorma börsvärdet för Tesla och vilka risker kan ett kursfall medföra?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Många aktieanalytiker menar att kursen på Tesla-aktien är orealistisk hög och liknar kursen vid en klassisk aktiebubbla. Med en aktiekurs på runt 600 dollar är företaget värderat till över 500 miljarder dollar. Det gör företaget till världens högst värderade bilföretag.
För att motivera en så hög kurs borde vinsten vara astronomisk. Men det är den inte. Förra året bokförde Tesla en vinst på 721 miljoner dollar på en omsättning om 31,5 miljarder dollar. Det betyder att nettovinsten är 0,1 procent av aktiekursen. Avkastningen på kort sikt är försumbar, och aktien framstår ur den synvinkeln som övervärderad.
Drar man i stället av de kostnader som direkt kan kopplas till bilförsäljningen återstår en bruttovinst på 5,4 miljarder dollar. Bolaget ter sig då betydligt mer profitabelt men inte heller bruttovinsten kan motivera aktiekursen. Bruttovinsten uppgår till 0,8 procent av aktievärdet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!