Aston Martin förlänger med Ford

Alltsedan Aston Martin och Ford skildes åt 2007 har företagen fortsatt samarbeta på motorsidan. Och så kommer det att fortsätta i fem år till, ty nu rapporterar flera källor att företagen har förlängt sitt avtal.

Aston Martin ingick ju som bekant i Ford-koncernen fram till 2007, och företagen har fortfarande ett relativt nära samarbete på drivlinesidan. Mest uppenbart är det genom att de V8- och V12-motorer som Aston Martin använder tillverkas av Ford, på en särskild produktionslina vid företagets motorfabrik i tyska Köln.

Det samarbetsavtal företagen i dag har sinsemellan skulle dock gå ut vid årsskiftet, och spekulationer har funnits att diskussionerna mellan Aston Martins ägarbolag Investindustrial och Daimler-koncernen redan nu skulle innebära ett byte av motorleverantör (till AMG). Så blir nu inte fallet, då flera källor rapporterar att Ford och Aston Martin har förlängt sitt avtal ytterligare fem år.

Detta innebär dock inte att motorerna inte kommer att förändras. De nya Euro 6-normerna för utsläpp, som införs i september nästa år, kräver exempelvis modifieringar. Kanske får vi också se hybridversioner, likt den Bosch och Aston Martin visade förra veckan, så småningom.

Dessutom finns fortfarande möjligheten att diskussionerna med Daimler leder fram till något mer konkret, exempelvis att man successivt kommer att övergå till AMG-motorer eller att man delar andra komponenter. Allt från dubbelkopplingslådor till olika elektroniska system eller kanske till och med hela plattformar (för nästa generation SLS AMG) kan ge synergier att dela utvecklingskostnaderna för.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!