Återkallelse resulterar i miljardförlust

3,4 miljoner bilar av märkena Honda, Mazda, Nissan och Toyota återkallas på grund av problem med krockkuddarna. Det står en japansk krockkuddetillverkare dyrt – väldigt dyrt.

I förra veckan rapporterade vi att de fyra japanska biltillverkarna Honda, Mazda, Nissan och Toyota återkallar sammanlagt omkring 3,4 miljoner bilar på grund av ett par olika felaktigheter i krockkuddarna som är monterade i ett antal olika modeller. Alla berörda krockkuddar kommer från det japanska bilsäkerhetsföretaget Takata Corporation.

 Nu meddelar Takata att resultatet från deras nyss avslutade räkenskapsår, 31 mars, uppgår till två miljarder kronor i förlust på grund av återkallelsen. Exakt hur mycket krockkuddefadäsen kostar dem är okänt men sannolikt är det ett större belopp än resultatet.

 Men det är inte säkert att det stannar vi nämnda belopp. Takata Corporation har nämligen levererat samma felaktiga krockkuddar till en rad andra biltillverkare, bland dem BMW och GM.

 Dessutom uppges företaget redan vara hårt ansatt av en tidigare återkallelse av 2,8 miljoner Honda-bilar som även dessa hade någon form av problem med krockkuddarna (utöver den nu aktuella återkallelsen).

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!