Foto: Hedin Bil

Återköp dyrt för bilhandlaren

Allmänna reklamationsnämnden har infört en ny modell för hur återköp ska gå till när bilköpet hävs. Konsumentverkets och bilhandlarnas etablerade modell för nyttoavdrag kan nämligen strida mot konsumentköplagen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden från 2017 har lett till en ny praxis när det gäller hur man ska beräkna avdraget för nyttan av körda mil. Förut gick man på en branschöverenskommelse från 2014, mellan Motorbranschens Riksförbund (MRF) och Konsumentverket. Då kunde avdraget bli ganska kostsamt, särskilt om det hade tagit tid att få handlaren att gå med på hävning av köpet. Med den nya praxisen blir avdraget oftast mer skonsamt.

Fallet som ledde till det nya räknesättet handlade om en Nissan Qashqai. Bilen köptes ny i mars 2016. I november samma år får ägaren ett brev från Nissan där de förklarar att det finns risk för isbildning i intercoolerns slang. Det kunde medföra att bilen helt enkelt stannade under färd utan att kunna återstartas. Samtidigt meddelade Nissan att det fanns en lösning på problemet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

PASSA PÅ! Just nu får du Expressen Premium på köpet!

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill
  • Just nu får du fri tillgång till Expressen Premium tom 31 augusti. Din prenumeration avslutas automatiskt (värde 79 kr/mån).

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!