Audi, GM och Jaguar Land Rover stoppar bilförsäljning i Ryssland

Rubeln rasar och allt fler utländska företag stoppar sin verksamhet i landet. Nu sällar sig en trio biltillverkare till företagen som pausat försäljningen i Ryssland.

Det råder fritt fall för rubeln, den ryska valutan. Det senaste halvåret har rubelns värde fallit med mer än 40 procent och situationen i Ryssland är nu så prekär att den utpekas som den största ekonomiska krisen sedan slutet av 1990-talet.

Ryssar med gott om pengar vill inte att deras förmögenheter plötsligt ska halveras i värde så rika personer sägs gå man ur huse för att köpa lyxvaror som de vet håller i värde, exempelvis bilar från Porsche.

Rubelns fall har lett till att flera utländska företag, bland annat Apple, har pausat sin verksamhet i Ryssland och nu hakar biltillverkarna på. Audi, General Motors och jaguar Land Rover har alla deklarerat att de stoppar försäljningen i landet. Audi säger dessutom att de stoppar produktionen av bilar vid fabriken i Kaluga.

Audi återupptar inte försäljningen förrän de har utformat nya prislistor.

BMW, som under november månad sålde nästan 34 000 bilar i Ryssland, stänger ingen försäljning men har redan vidtagit åtgärder i form av omfördelning av bilar till andra attraktiva marknader än Ryssland. Denna åtgärd påbörjades redan i somras.

Trots detta räknar experter på att BMW förlorar uppemot 1,5 miljarder kronor bara under fjärde kvartalet på grund av rubelns ras. Andra biltillverkare, så som Daimler (Mercedes), Volkswagen, Renault och Hyundai antas drabbas ännu hårdare ekonomiskt.

Volkswagen har sagt att de avvaktar läget i Ryssland och att man ännu inte vidtar några åtgärder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr