Audi har byggt tre miljoner A3-bilar

För 17 år sedan byggde Audi sin första A3 och nu har man kommit upp i tre miljoner exemplar. Audi trummar upp stämningen för vad de själva kallar en milstolpe för hela den kompakta premiumklassen.

I går var det en stor dag i Audis fabrik i Ingolstadt. Då firade man nämligen att tre miljoner exemplar av märkets näst minsta modell – A3 – tillverkades. Jubileumsbilen blev en vit A3 Sportback 2,0 TDI quattro som inte kommer att rullas in på något museum utan levereras till sin köpare inom kort.

 Audi tycker så klart att det är en stor dag att fira, inte bara för att A3-modellen har blivit 17 år gammal och tillverkats i så många exemplar utan även för att det är en milstolpe för hela segmentet som A3 spelar i. Audi räknar A3 som starten för de kompakta premiumsegmentet och visst var lilla A3 ensam om premiumköparna när den lanserades 1996. Å andra sidan kan man hävda att BMW redan hade varit där med 3-serie Compact sedan 1993.

 Första generationen A3, med internkod 8L, kom 1996 och var Audis första kompakta modell sedan Audi 50. Den blev också första VW-produkten att byggas på Volkswagens PQ34-plattform som även skulle komma att bilda grund för Golf 4.

 Andra generationen, 8P, premiärvisades på 2003 års Genèvesalong. Även denna gång byggdes A3 på Golf-plattformen och 2004 kom femdörrarsmodellen som nu kallades Sportback.

 8L-generationen blev långlivad och avslutades med RS 3 år 2012 då senaste generationen, 8V, anslöt. Nya A3 bygger på Volkswagens flexibla MQB-plattform och finns förutom i tredörrarsutförande och Sportback även som sedanmodell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!