Audi och Porsche siktar tillsammans mot självkörande elbilar

De två koncernsyskonen Audi och Porsche ska samarbeta för att ta fram framtidens mobilitet inom elektrifiering, digitalisering och autonom körning.

För att möta motståndet på bästa sätt har Audi och Porsche, båda märken inom Volkswagen-koncernen, fått okej på att samarbeta närmare varandra än i dag (de samarbetar redan inom exempelvis området suvar). Tanken är att de tillsammans ska skapa framtidens mobilitet. Deras gemensamma kunskaper ska förenkla och snabba på steget mot elektrifiering, digitalisering och autonom körning, med andra ord självkörande elbilar med digital teknik.

– Tillsammans kommer vi att göra snabbare framsteg i jakten på mobilitet i framtiden. Vi kommer att använda expertisen hos båda företagen och dra nytta av synergier, säger Porsches styrelseordförande Oliver Blume.

Enligt honom ska det samarbetas på alla områden där det anses vara vettigt, men utan att de båda varumärkena och deras produkter smälter samman. De ska fortfarande vara åtskilda och unika på var sitt håll.

– En Porsche är alltid en Porsche, och så kommer det att förbli i framtiden, säger han.

Både Audi och Porsche är långt framme vad gäller elektrifiering. Audi har redan haft ett par olika elbilar på marknaden och Porsche har visat upp konceptbilen Mission E med intressant teknik som är tänkt att lanseras i skarpt utförande under 2020. Dessutom har Audi kommit långt vad gäller självkörande bilar efter flera år av utveckling och uppvisande av konceptbilar som kört långa sträckor och till och med runt racerbanor – helt utan ingrepp av en mänsklig förare.

Inom de närmaste månaderna ska Audi och Porsche fördjupa sig i samarbetsområdena och utforma en gemensam plan som ska gälla till och med 2025. Fordonsarkitekturer, moduler och komponenter ligger i fokus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!