Qoros 3 Sedan Foto: Charlie Magee

Audi och Qoros bråkar om Q

Först var det sagt att Qoros första modell skulle heta GQ3, sedan bytte den namn till 3 Sedan. Anledningen är att Audi inte vill att någon annan använder bokstaven Q, men Qoros kämpar emot.

Nystartade biltillverkaren Qoros får inte använda bokstaven Q i sina modellbeteckningar, detta sedan Audi vunnit över Qoros i Hamburgs tingsrätt. När det stod klart att Qoros skulle visa sin sedanmodell GQ3 på Genèvesalongen i mars såg Audi rött och vidtog rättsliga åtgärder. Qoros är dock oförstående till Audis motsättningar och kommer inte att ge upp kampen.

– GQ3 var endast ett preliminärt namn för vår sedanmodell och det var inte bestämt att det skulle bli det slutgiltiga namnet. Vi skickade in namnet GQ3 till det europeiska patentverket i god tid innan vår lansering och informerade även Audi om detta. Audi uttryckte då inga åsikter om vår användning av GQ3-beteckningen, säger Qoros informationschef Eric Geers till Teknikens Värld.

 – Vi blev därför väldigt förvånade över Audis nya klagomål. För att hålla alla möjligheter öppna kommer vi att bestrida domslutet och vi tror att vi har goda möjligheter att vinna. Något slutgiltigt beslut om vad sedanmodellen ska heta är ännu inte fattat.

 Audi säger sig vilja skydda bokstaven Q som de använder för sina suvmodeller men hos Qoros tror man att förklaringen är en annan. Qoros chefsdesigner Gert Hildebrand säger till Die Welt att ”konkurrenterna är uppenbarligen nervösa, men vi är övertygade om att lanseringen i Genève kommer att bli en stor framgång”.

 Det här är inte första gången Qoros hamnar i namnbråk. När Kia i höstasmeddelade att deras stora sedanmodell K9 skulle heta Quoris på internationella marknader gick Qoros till domstol i Hamburg, och vann. Domstolen bedömde då att det skulle bli förvirrande för konsumenterna med en bilmodell och ett bilmärke med så likartade namn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!