Audi och Volkswagen kan förbjudas i Sydkorea

Inom ett par veckor ska det sydkoreanska miljödepartementet ta ett beslut som kan resultera i att Volkswagen, Audi och Bentley förbjuds att säljas i landet.

I går meddelade miljödepartementet i Sydkorea att de senare under juli månad kommer att ta ett beslut angående eventuell annullering av certifikaten för 32 bilmodeller från Volkswagen, Audi och Bentley. Indragna certifikat är detsamma som försäljningsförbud.

En koreansk åklagare har anklagat Volkswagen-koncernen för att ha diktat ihop dokument rörande utsläpp och bullernivåer, anklagelser som miljödepartementet nu ska ta ställning till. Den 22 juli ska en utfrågning äga rum, därefter tas beslutet.

I dagsläget säljs 27 av de 32 modellerna i Sydkorea. Volkswagen är stora i Sydkorea, inte minst är deras dieselbilar populära. Men efter den stora utsläppsskandalen med dieselbilar har försäljningen gått ned kraftigt. Den sydkoreanska Volkswagen-försäljningen såg under årets första halvår en nedgång på 33 procent till 12 463 sålda bilar.

Volkswagen och Audi i Sydkorea är ännu inte på det klara med hur de ska agera om departementet kommer med ett för biltillverkarna negativt besked, men rättsliga åtgärder är att vänta.

En hög Volkswagen-chef har redan häktats på order av den sydkoreanska åklagarmyndigheten.

Tidigare i år förbjöd det sydkoreanska miljödepartementet försäljningen av storsäljaren Qashqai efter anklagelser om att Nissan manipulerat utsläppen. Nissan har därefter stämt miljödepartementet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!