Audi ska bli störst med hjälp av fler Q-modeller

Audi vill en gång för alla hänga av sig BMW i kampen om att vara världens största premiumtillverkare. Det ska de göra genom att lansera modeller Q2, Q4, Q6 och Q8.

Audi vill vara störst av de så kallade premiumbilstillverkarna senast år 2020, då man också räknar med att sälja omkring två miljoner bilar årligen. Den rejäla ökningen från 2011 års 1,3 miljoner bilar ska till stora delar åstadkommas genom en stor satsning på nya suvmodeller. Audis vd Rupert Stadler säger till Automotive News Europe att man hoppas att Q-modellerna kommer att stå för 33–40 procent av Audis totala försäljning år 2020, vilket kan jämföras med cirka 25 procent i dagsläget.

 Just nu består Audis suvutbud av Q3, Q5 och Q7 men så kommer det inte att vara länge till. Tillsammans med övriga medlemmar i Volkswagen-gruppen deltar Audi i utvecklingsprojekt som bland annat ska leda fram till de nya modellerna Q2, Q4, Q6 och Q8. Audi försvarar sin stora satsning på suvmodeller med den kraftigt ökande efterfrågan på liknande bilar. Audis försäljningschef Luca De Meo har tidigare sagt att man räknar med att suvförsäljningen kommer att öka med minst 50 procent, från fjolårets 12 miljoner till 17 miljoner år 2020. Det är främst kunderna i Kina, Ryssland och USA som efterfrågar fler suvmodeller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!