Foto: Honda

BMW köper Hondas fabrik

Efter nedskärningar ska Honda stänga ner sin tillverkning i Swindon – nu vill BMW köpa fabriken.

1985 köpte Honda fabriken i brittiska Swindon. Först tillverkades där motorer men snart hela bilar. I dag byggs cirka 100 000 bilar av typen Civic där men 2022 är det meningen att man ska stänga ner, som vi tidigare har skrivit om.

Enligt Autocar vill nu BMW ta över fabriken, detta då efterfrågan på suven X1 ökat markant och står för 13 procent av alla sålda BMW-bilar.

LÄS MER: Provkörning av Honda Civic

BMW själva har inte velat kommentera affären men det hela faller sig logiskt. BMW X1 bygger på UKL-plattformen, det gör även Mini som byggs i Oxford, fem mil från Swindon. Dessutom bygger man karosser i närheten och motorer strax utanför Birmingham.

Det har sedan tidigare pratats om att BMW vill bygga sin 1-serie i Storbritannien samt att man kommer dra ner sitt samarbete med Nedcar i Nederländerna som i dag bygger Mini-bilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!