BMW planerar en andra USA-fabrik

BMW:s fabrik i Spartanburg går för högtryck och BMW planerar därför för ytterligare en fabrik i USA. Men den ska i så fall inte bygga bilar utan motorer och växellådor.

1994 öppnade BMW sin första fabrik i USA. I dag är den biltillverkarens största fabrik, till och med större än huvudfabriken i München. I fjol producerades 411 000 suvar i fabriken varav cirka 70 procent gick på export. För att kunna upprätthålla produktionstakten planerar BMW nu en andra fabrik i USA. Det berättade BMW-vd:n Harald Krüger för Reuters i förra veckan.

En gång i tiden (bilden är från 1995) tillverkades BMW 3-serie i Spartanburg-fabriken. Det var innan BMW började med suvar. I dag tillverkar fabriken enbart suvar.

Den nya fabriken ska i så fall tillverka motorer och växellådor till bilarna som tillverkas i Spartanburg och eventuellt också till de bilar som ska tillverkas i Mexiko-fabriken som öppnar nästa år. Just Mexiko-fabriken har fått sig en dos utskällning av Donald Trump.

LÄS OCKSÅ: Trump om BMW: ”Tyskar är mycket dåliga”

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!