Brexit kan få Mini att fly Storbritannien

BMW överväger att flytta produktionen av Mini från de brittiska öarna om handel och tillgång till arbetskraft försvåras.

Bilmärket Mini ligger inte långt efter röda telefonkiosker och njurpaj när det kommer till urtypiska brittiska symboler. Huruvida Mini är att betrakta som en brittisk bil eller inte efter BMW:s köp kan diskuteras i evigheter men faktum är att den trots allt byggs på de brittiska öarna. Än så länge, vill säga. Nu hotas nämligen produktionen i Oxford som en effekt av landets kommande urträde ur den Europeiska Unionen, Brexit kallad.

BMW:s vd Harald Krüger berättade under koncernens årsstämma i München att om inte de brittiska myndigheter kan garantera fortsatt fri handel samt fri rörelse av arbetskraft så kommer framtida produktion av Minibilar att läggas på annan ort.

– Vi ser framför oss olika scenarion, sa Harald Krüger till aktieägarna och nämnde att man redan nu tillverkar Mini i Nederländerna.

– Vi är flexibla, underströk han vidare.

Union Jack på bilnummer 3 000 000 men vilken flagga pryder Mini vid nästa jubileum?

Fabriken i Oxford tillverkar i dag kring 200 000 bilar årligen och i december 2016 byggdes Mini nummer 3 000 0000.

Faktum är att Brexit redan har drabbat den brittiska tillverkningen av Mini. Enligt tysk media ska den nya eldrivna versionen av Mini, som gör debut 2019, tillverkas i Tyskland som en effekt av ovissheten kring  det brittiska urträdet ur EU .

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!