Caterham vill bygga suv och småbil

Caterham vill inte längre vara en marginaliserad nischtillverkare. Med Renaults hjälp vill man utvecklas till en global biltillverkare med flera modeller i programmet. Först på tur står en suv och en småbil.

Från Storbritannien kommer nu den oväntade nyheten att Caterham vill växa, kraftigt. I stället för att som i dag bara tillverka modeller såsom Supersport, Superlight och CSR, som alla i stort sett är samma bil (Lotus Seven), vill Caterham bli en stor biltillverkare med ett varierat modellutbud. Det kan bli möjligt med Renaults hjälp.

 Caterham inledde ett samarbete med Renault i slutet av förra året med syfte att utveckla och bygga en ny serie sportbilar under namnet Alpine men nu verkar det som att samarbetet kan komma att fördjupas. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Caterhams och Renaults vardera styrelse mötas senare i veckan för att diskutera ett nytt joint venture-bolag utöver det nyligen bildade Société des Automobiles Alpine Caterham.

 Renault ska enligt uppgift inleda en undersökning om huruvida det skulle vara lönsamt att skicka halvfärdiga bilar till Asien där de slutmonteras som Caterham-bilar. Caterham hoppas på att bli stora i Asien genom att först lansera en ny sportbil, som även ska säljas som en Renault Alpine, och sedan följa upp den med en suv och en småbil. Caterhams deltagande i Formel 1 tros utgöra välbehövlig draghjälp.

 Caterhams visioner är allt annat än blygsamma. När Auto Express träffade Caterhams vd Tony Fernandes i fjol förklarade han att hans förebild var Porsche. Med hjälp av Renault hoppas Fernandes att Caterham på sikt ska utvecklas på samma sätt som Porsche har gjort under de senaste 50 åren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet