I dag görs delar av CEVT:s tester på AstaZero utanför Borås. Foto: astazero

CEVT vill bygga egen testbana

Fordonsutvecklaren CEVT vill bygga en egen testbana på Säve flygplats i Göteborg.

CEVT har sina lokaler på Lindholmen i Göteborg och de flesta av deras tester görs i laboratorier. För fysiska tester i verklig miljö hyr CEVT in sig på andra anläggningar, som exempelvis AstaZero utanför Borås.

Nu har CEVT ansökt om att få anlägga en egen testbana på Säve flygplats i Göteborg. Ansökan omfattar en rundbana där tester ska göras i upp till 140 km/h, och en raksträcka med tester i upp till 200 km/h.

– Vi behöver en mindre anläggning för att testa prototyper på nära håll, säger CEVT:s kommunikationschef Stefan Lundin till GP.

Säve flygplats, som är under avveckling, köptes tidigare i år av byggbolaget Serneke Group. Serneke presenterade då sina planer för Säve flygplats, som bland annat inkluderar just en testanläggning för bilar. Så här skriver Serneke Group på sin hemsida:

”Verksamheten för allmänflyget och 112-verksamheten finns kvar och utöver det är vår vision att skapa ett centra för fordonsutveckling med testbanor, laboratorium, försäljning och bilprovning kombinerat med ett upplevelsecentrum med ett välutvecklat evenemangsstråk. Som komplement till den befintliga skjutbanan, ridskolan och Aeroseum utvärderar vi också möjligheten att bygga bland annat motorstadium med STCC bana, upplevelse- och äventyrsbad, utbildningslokaler, hotell och outdoor-verksamheter.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!