I många år har några tusen begagnade bilar hittat ut ur Sverige varje år. De flesta har varit så kallade ”Afrikabilar”, äldre bilar som köps upp av handlare som skeppar dem till Nordafrika. Att ett mindre antal Volvo PV och Amazon går på export är också känt.
Men 2008 hände något. Från att ha ökat stadigt under några år exploderade exporten och gick från 21 909 år 2007 till 30 374 bilar 2008.
Men vilka bilmodeller är det egentligen som exporteras? För att få svar på frågan beställde Teknikens Värld en datakörning över bilexporten hos Statistiska centralbyrån.
Den unika topplistan visar att det är Audi A6 som de utländska kunderna gillar mest. Över 2 000 begagnade A6 exporterades under förra året. Förmodligen är det många A6 diesel eftersom de är billiga i Sverige på grund av den höga dieselskatten.
Thomas Ulander är bilhandelsansvarig på Motorbranschens riksförbund.
– Vi har sett den här trenden växa sig allt starkare. En förklaring är valutakursen. En annan förklaring är prisnedgången i Sverige. Under hösten föll priserna dramatiskt. Det beror i sin tur på stark nybilsförsäljning, både under 2007 och under de första fyra månaderna 2008, säger Thomas Ulander.
Nybilsförsäljningen byggde upp stora begagnatlager.
– Sedan kom den plötsliga inbromsning hösten 2008. Totalt sett är det en blandning av dessa faktorer som förklarar exportökningen, säger Thomas Ulander.
Att bilhandeln är en internationell affär kan många handlare vittna om.
På Russgatans Bil i Malmö säljer Hussein Faiad bilar på export till många länder.
– Det är mest till olika länder i Afrika. Men vi exporterar också till Ryssland, Litauen och Polen, säger Hussein Faiad.
Till Polen går det mest dieselbilar, och de får inte vara äldre än 1997. Är de äldre är skatten högre.
– Miltalet brukar inte ha någon större betydelse, kanske ändrar de miltalet när bilarna kommer fram. Bilarna stannar heller inte alltid i Ryssland, de skickas vidare till Kazakstan och andra tidigare Sovjetrepubliker. Det behöver inte heller vara just svensksålda bilar, vi säljer också bilar från Tyskland och Italien, berättar Hussein Faiad.
Michelsens Bil i Tomelilla i Skåne har inte sålt till Afrika men däremot till grannländerna runt östersjön.
– Jag hade en kund från Polen som lite skämtsamt kallade vår valuta för ”the Swedish zloty”. Själv undrade jag varför han inte köpte bil i Tyskland där utbudet är större, men han menade att priserna var bättre i Sverige, säger Håkan Sandgren, säljare på Michelsens.
Att Sverige har blivit en lågprismarknad är kanske en tanke som man får vänja sig vid. Åtminstone så länge en euro kostar elva kronor.
De mest exporterade modellerna
Exporten gick om importen under 2008
Total export/import av begagnade bilar. Källa SCB
Så går det till att exportera en bil
Enklast är om köparen tar bilen på släp. Du kan då avregistrera bilen som exporterad samtidigt som du skickar in bilens skyltar. Exporteras bilen till ett EU-land får det svenska bilregistret automatiskt information när bilen har registrerats i det andra landet. Går bilen utanför EU bör du skicka med något dokument som styrker att bilen har exporterats.
Vill köparen köra hem bilen ska du skicka in en ansökan om tillfällig registrering tillsammans med ett försäkringsbevis i köparens namn.
Bifoga de svenska registreringsskyltarna och registreringsbevis i original. Efter några dagar har du nya exportskyltar med posten. Tillfällig registrering kostar 450 kronor plus försäkringskostnaden.
Problemet är att många köpare inte vill vänta.
Ett alternativ är att köparen kör hem bilen på din försäkring och med de svenska registreringsskyltarna. Du står därmed risken för eventuella parkeringsböter och andra avgifter som kopplas till ägaren. När köparen har registrerat bilen i sitt hemland skickar han tillbaka skyltarna till dig. Bilregistret får ett meddelande om att bilen har registrerats i EU-landet, eventuellt också ett besked om att registreringsskyltarna har förstörts.
– Systemet med ”tillfällig registrering” använts sällan. Förmodligen för att det inte passar snabba affärer, säger Kjell-Åke Sjödin på Transportstyrelsen.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.