Foto: YouTube

Fartyg blockerar Suezkanalen – påverkar bilindustri och bensinpris

Ett av världens största fraktfartyg ligger på tvären i Suezkanalen och blockerar därmed all trafik. Suezkanalen är en av världens viktigaste fartygsrutter.

Tolv procent av världens handelstrafik passerar varje år Suezkanalen som är en oerhört viktig transportlänk mellan Röda havet och Medelhavet. Många fartyg som trafikerar mellan Europa/USA och Asien väljer just denna rutt för att inte behöva runda Afrika, en omväg som ibland kräver flera extra veckor ute till havs.

Men nu står det stilla i Suezkanalen. Containerfartyget Ever Given, som är 400 meter långt, har gått på grund i kanalen och ställt sig på tvären. Inga andra fartyg kan passera, varken söderut eller norrut.
Enligt Vesselfinder passerade fartyget Suezkanalens södra inlopp klockan 4 på tisdagsmorgonen. Fartyget har alltså stått på grund i över två dygn.
På onsdagsmorgonen rapporterades att man snart ska ha fått loss fartyget, men ännu står det på grund ett dygn senare. Alla försök att dra loss det har hittills misslyckats.

1 av 2: Alldeles färsk bild som visar att det 400 meter långa containerfartyget Ever Given fortfarande ligger på tvären i Suezkanalen. Foto: Vesselfinder.com
2 av 2: Här ser vi att många fartyg står stilla i Röda havet söder om Suezkanalen. Foto: Vesselfinder.com

Suezkanalen blockerad innebär att väldigt många viktiga transporter inte kommer fram till sina destinationer i tid, inte minst transporter som är viktiga för bilbranschen. Många bilar och bildelar tillverkade i Asien för export till Europa (och tvärtom) blir försenade, så många bilköpare som väntar på leverans av sin nya bil kan drabbas av viss försening.

Dessutom rapporteras det att priset på bensin kan påverkas i och med att transporterna av olja från Mellanöstern till Europa och USA vanligtvis passerar Suezkanalen, men som nu inte kommer fram.

Skulle fartyget inte komma loss inom kort kanske några rederier ser omvägen runt Afrika som enda utvägen. Dagligen passerar ett 50-tal fartyg Suezkanalen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!