Fiat äger nu hela Chrysler

Under gårdagen slutfördes Fiats köp av Chrysler Group. Därmed är den amerikanska biltillverkaren numera ett helägt dotterbolag till Fiat.

Gårdagen var inte bara en stor dag för svenska motorsportfantaster, det var även en stor dag i bilbranschen då världens sjunde största bilkoncern bildades.

Fiat S.p.A. slutförde nämligen köpet av resterande del av Chrysler Group LLC, en del om 41,5 procent av aktierna som tills i går var i VEBA:s (som är en fond kopplad till den amerikanska fackliga organisationen United Automobile Workers) ägo. Köpet genomfördes via Fiats dotterbolag Fiat North America LLC.

Köpeskillingen uppgår till 3,65 miljarder dollar vilket motsvarar drygt 23,7 miljarder kronor. 1,9 miljarder dollar (drygt 12,3 miljarder kronor) kommer från Chrysler Groups kassa medan övriga 1,75 miljarder dollar (knappt 11,4 miljarder kronor) kommer från Fiats nordamerikanska dotterbolag.

 Dessutom ska Chrysler Group utbetala ytterligare 700 miljoner dollar (drygt 4,5 miljarder kronor) till VEBA-fonden. Utbetalningen delas upp i fyra omgångar som ska överföras årligen.

I och med köpet är det bara två av ”Detroit Three” (De tre stora, kallas även ”Big Three”) som är amerikanska bolag – General Motors och Ford.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!