Fiat köper fler Chrysler-aktier

Fiat fortsätter på sin inslagna stig att försöka få total kontroll över Chrysler. Nu har man ökat sin andel i bolaget från 58,5 till 61,8 procent.

Fiat kommer under de kommande veckorna köpa ytterligare 3,3 procent av Chrysler. Hur mycket man kommer betala för aktierna är inte klart men enligt Auto News kommer prislappen hamna på motsvarande 1,7 miljarder kronor. Säljare av aktierna är fackföreningen United Auto Workers pensionskassa, som fortfarande äger de resterande 38,2 procenten. Det är inte klart om fackföreningen kommer sälja resten av aktierna till Fiat, något Fiat-chefen Sergio Marchionne är mån om att göra.

 – Det är i deras intresse att förhandla med oss, säger Marchionne till Auto News.

 Och likaledes är det i förlusttyngda Fiats intresse att utöka sitt ägande i sin livhanke, kassakon Chrysler. Hittills i år har Chrysler sålt 834 068 bilar bara i USA, vilket inneburit försäljningsrekord för flera modeller, bland dem Chrysler 200, Dodge Avenger, Dodge Challenger och Jeep Wrangler.

Bara i år räknar man på att sälja runt 2,8 miljoner bilar i USA, vilket skrämmer upp vinsten till över tre miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor.

 Fiat går å sin sida åt andra hållet och har i år tappat nära en femtedel av sin försäljning under perioden januari-maj i år enligt siffror från ACEA. I reda bilar innebär det ett tapp på drygt 80 000 bilar, från 385 905 till 308 473 bilar för Fiats storsäljarmärken Fiat och Alfa Romeo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!