Fiat pausar fabrik – och har facklig konflikt

Den ekonomiska krisen fortsätter att drabba de biltillverkare som är beroende av de sydeuropeiska marknader. Förra veckan var det PSA som varslade tusentals, nu måste även Fiat vidta åtgärder.

Den ekonomiska krisen i södra Europa verkar på allvar ha påverkat flera biltillverkare. Både Peugeot och Fiat har drabbats av drastiskt sjunkande försäljning, och vi kunde berätta i förra veckan att PSA-gruppen (Peugeot och Citroën) både lade ned en fabrik och sparkade tusentals.

Nu har turen kommit till Fiat. Än är inte åtgärderna lika drastiska, men på en italiensk marknad som minskade med nära en fjärdedel under juni månad är det enkelt att förstå att fabrikerna står halvtomma. Därför väljer man nu att låta stänga fabriken i Pomigliani d'Arco i fem veckor, från 23 juli till sista augusti. Detta innebär en vecka utöver de fyra semesterveckorna.

En talesperson för Fiat sade i en pressintervju att man dock inte hade för avsikt att stänga fabriken för gott. Stora investeringar, omkring 100 miljoner euro, har gjorts i den, och bland annat nya Fiat Panda ska tillverkas i fabriken, är det tänkt.

Samtidigt har Fiat vid samma fabrik hamnat i konflikt med fackförbunden. Detta sedan man varslat ett antal arbetare om uppsägning för att sedan åter erbjuda anställning, men med tre fjärdedelar av lönen. En av de uppsagda arbetarna ska, enligt uppgifter i italienska media, ha kedjat fast sig vid fabriken i protest.

Det är inte första gången i år som fabriken i Pomigliano har tvingats hålla stängt. Redan i våras, när italienska transportarbetare strejkade, tvingades fabriken hålla stängt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!