Fiat planerar nytt lågprismärke

Det är många som är avundsjuka på Renaults framgångar med Dacia. Fiat är en av dem och planerar nu att lansera ett lågprismärke som konkurrent till Dacia. Innocenti kan vara på väg tillbaka.

Fiat har långt gånga planer på att lansera ett budgetmärke för att konkurrera med Renaults Dacia. Det avslöjar Fiats vd Sergio Marchionne i en intervju med Automotive News Europe.

 – Vi tittar på om det skulle finnas plats för ett lågprismärke som Dacia hos Fiat, säger Marchionne.

 Fiat uppges ha studerat möjligheterna med ett lågprismärke under ett par år men aldrig gjort slag i saken på grund av oro för lönsamheten. De stora framgångarna för Dacia har dock visat att det går att tjäna pengar på att sälja billiga och enkla bilar och det har fått många i branschen att tänka om. Branschanalytiker som Automotive News Europe har talat med säger att Dacia har en rörelsemarginal på nio procent, vilket är vanligt bland premiumtillverkarna men absolut inte för ett lågprismärke som Dacia.

 Ett budgetmärke i koncernen skulle passa in bra i Marchionnes plan att göra Fiat mer ”upscale”. Marchionne vill helt enkelt kunna ta mer betalt för Fiat-bilarna och det skulle i så fall göra plats för billigare bilar under Fiat. När det gäller namnfrågan uppges Fiat överväga ett enkelt namn för att återspegla bilarnas karaktär, till exempel ABC eller 123. Betydligt charmigare är väl Innocenti, som också uppges finnas med i diskussionerna och som fortfarande ägs av Fiat sedan uppköpet 1990.

 Fiat har visserligen kapacitet att tillverka fler bilar i sina europeiska fabriker men för att de billiga bilarna ska bli lönsamma måste tillverkningen ske utanför Europa, enligt Marchionne.

 Fiat är inte ensamma om att snegla mot de lägre prisklasserna. Nissan återupplivar sitt Datsun-märke och ska från och med 2014 sälja billiga Datsun-bilar i Ryssland, Indien och Indonesien. Volkswagens vd Martin Winterkorn berättade i samband med Detroitsalongen att ett lågprismärke finns även i Volkswagens framtidsplaner. Volkswagen tänker sig bilar med en prislapp på 5 000–10 000 euro och som ska byggas i Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!