Fiat Freemont

Fiat vill köpa Chrysler – söker finansiering

Det har gått snart två år sedan Fiat tog över den ägarandel i Chrysler-koncernen som amerikanska staten ägde, och att man haft för avsikt att även ta över resten av bolaget är knappast någon hemlighet. Till det krävs dock pengar, runt tio miljarder dollar, som Fiat nu söker finansiering till.

Det var i sviterna av finanskrisen, i juli 2011, som Fiat köpte in sig i Chrysler-koncernen, och tog över den del av företaget som dessförinnan ägdes av amerikanska staten. Det var knappast en dålig affär, för när Fiats europeiska verksamheter nu blöder lika illa (eller värre) än de franska biltillverkarna, så går Chrysler faktiskt rätt hyfsat och hjälper upp hela koncernens resultat.

Fortfarande har dock fackförbundet UAW, United Auto Workers, en stor ägarandel i Chrysler – hela 41,5 procent. Det är denna ägarandel som Fiat nu, och i princip hela de senaste två åren, har slängt lystna blickar efter. Till att köpa detta krävs dock pengar, vilket knappast är något som finns i överflöd i Sydeuropa nu. Alltså är Fiat på jakt efter finansiering, och enligt uppgift till tidningen Detroit News har företaget varit i kontakt med ett antal banker i försök att få tag på de tio miljarder dollar (motsvarande cirka 65 miljarder kronor) som krävs för att köpa aktierna och omförhandla bägge företagens skulder. En stor del av dessa pengar, hela 3,5 miljarder dollar, ska dock gå till rättsprocesser gällande just UAW:s ägarandel i Chrysler. 

Fiats köp av UAW:s aktieandel kan komma till stånd redan i sommar, men enligt uppgift ska koncernens vd, Sergio Marchionne, inte ha någon större brådska. Kanske dröjer affären därför först till nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!