Ford Falcon Foto: Copyright 2010

Ford stänger fabriker i Australien

En kontinent är i chock och en epok är över när Ford nu har beslutat att avveckla sina två fabriker i Australien. 1 200 Ford-anställda förlorar sina jobb och modellnamnet Falcon går i graven.

Den gångna nyhetsveckan i Australien har dominerats av uppgifter om att Ford ska avveckla sin verksamhet i landet. De två fabrikerna i Broadmeadow och Geelong utanför Melbourne kommer att stängas 2016. Det är ett hårt slag mot den australiensiska bilindustrin då 1 200 Ford-anställda blir utan arbeten samtidigt som flera underleverantörer kommer att drabbas hårt. 

 Den första T-Forden tillverkades i Australien redan 1926 och Ford har haft ett starkt fotfäste på kontinenten ända sedan dess, dock i stark konkurrens med ärkefienden, GM-ägda Holden. På senare år har det gått allt sämre för amerikanerna. År 2003 sålde Ford omkring 75 000 Falcon-bilar men under de senaste åren har försäljningen rasat till 20 000 Falcons per år. Enligt Fords Australiens vd Bob Graziano förlorade man omkring 930 miljoner kronor 2012 och nästan 4 miljarder kronor under de senaste fem åren. Enligt Graziano är det de höga tillverkningskostnaderna som gör det svårt att uppnå lönsamhet. Att tillverka en Ford i Australien uppges vara dubbelt så dyrt som i Europa och tre gånger dyrare än i Asien.

 Från och med 2016 ska Ford endast bedriva utvecklings- och forskningsverksamhet i Australien, vilket sysselsätter omkring 1 000 anställda. De 650 anställda i Broadmeadows och de 510 i Geelong förlorar sina arbeten. Avvecklingen innebär också att det Australien-exklusiva men ändå världskända Falcon-modellnamnet går i graven efter drygt 50 års tillverkning.

 Bilmarknaden i Australien är speciell på många sätt, ett av dem är att många australiensare är antingen Ford- eller Holden-människor. Att Ford avvecklar sin produktion i Australien kommer därför sannolikt inte att gynna Holden, som uppges ha en långsiktig plan och inga tankar på att lägga ned.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!