Porsche Panamera Diesel

Försäljningen av dieselbilar fortsätter öka

Nybilsförsäljningen under september nådde nya fina nivåer och bäst av alla gick dieselbilarna som stod för 61,3 procent av försäljningen. Dieselandelen i Sverige är numera över genomsnittet i Europa.

För bara några få år sedan var Sverige hopplöst efter Europa sett till andelen dieselbilar som såldes i landet. Men en efter en lanserades miljöklassade dieselbilar och svenskarna fick upp ögonen för bilar som når 100 mil eller längre per tank.

 Nu har det gått så långt att svenskarna procentuellt köper fler dieselbilar än genomsnittseuropén. Under årets nio första månader utgör andelen sålda dieselbilar i Sverige 60,9 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det kan jämföras med snittet nere på kontinenten som är ungefär 55 procent.

 Under september månad landade dieselandelen på 61,3 procent av de totalt 26605 nya bilar som såldes inom vårt rikes gränser.

 Antalet sålda bilar, alla bränslekategorier, är dessutom 2,7 procent högre än jämfört med september månad förra året. Årets septembermånad är den femte starkaste septembermånad någonsin.

 Av de 26605 sålda bilarna förra månaden var 11854 så kallade miljöbilar vilket utgör 44,6 procent av totalen. Motsvarande månad förra året var andelen miljöbilar 42,8 procent.

 Andelen miljöbilar med utsläpp under 120 gram koldioxid per kilometer ökade under september månad med 28,4 procent jämfört med motsvarande period förra året.

 Passat förpassad till tredjeplatsen

 Som brukligt var Volvo V70 Sveriges mest sålda bil även i september. 2176 sålda V70 under månaden är dock en tillbakagång med 203 enheter jämfört med samma månad förra året.

 Näst bäst säljande bilmodell var inte Volkswagen Passat som man kanske kan tro, utan i stället Volvo V60 som sålde i hela 1799 exemplar. Volkswagen Passat landar först på tredje plats med 1506 sålda exemplar.

 Saab har det tufft och deras mest säljande modell var 9-3 som under september såldes i 71 exemplar vilket kan jämföras med 801 exemplar i september förra året.

 Nya Saab 9-5 såldes bara i 16 exemplar förra månaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!