Franska Toyota Yaris till USA

För första gången kommer japanska Toyota att exportera bilar tillverkade i Europa tvärs över Atlanten. Det handlar om fransktillverkade Toyota Yaris, med slutdestination USA.

Den starka japanska valutan, yenen, inverkar negativt på Japans exportindustri, inte minst bilindustrin. Det är delvis därför som Toyota nu, för första gången, valt att i stället exportera bilar från Europa till Amerika.

Det är småbilen Yaris, producerad i Toyotas franska fabrik, som nu ska exporteras till USA, Puerto Rico och Kanada. Årsproduktionen ska uppgå till 25 000 bilar i inledningsskedet, och Toyota har investerat tio miljoner euro i att bygga ut fabriken i Onnaing utanför Valenciennes i norra Frankrike.

Toyotas franska fabrik, företagets andra i Europa (efter fabriken i Storbritannien), började byggas 1999 och invigdes 2001 med produktionen av första generationen Yaris. Samtliga tre generationer Yaris har därefter varit tillverkade i Frankrike. Även mini-MPV:n Yaris Verso, samt Toyotas dieselmotorer, med beteckningen D-4D, har tillverkats i fabriken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!