Geely lägger bud på Fisker

Fiskers stora ekonomiska problem kan leda till att den kaliforniska elbilstillverkaren hamnar i kinesisk ägo. Volvos ägare Geely har lagt ett bud på Fisker, men möter hårt motstånd från flera konkurrenter.

Volvos kinesiska ägare Geely har skickat en arbetsgrupp till Kalifornien för att granska elbilstillverkaren Fisker Automotive. Anledningen är att Geely funderar starkt på att köpa Fisker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Geely är dock inte ensamma om det, även Dongfeng Motor Group sägs ha lagt ett bud på krisande Fisker.

 Fisker har haft stora problem med tillverkningen av plug in-hybriden Karma sedan batterileverantören A123 gått i konkurs. Fisker har inte kunnat bygga några nya bilar och har till råga på allt en skuld till den amerikanska staten på motsvarande 1,7 miljarder kronor.

 Både Geely och Dongfeng sägs vara intresserade av att få tillgång till Fiskers teknik och därmed få ett försprång mot andra kinesiska biltillverkare när det gäller alternativa drivlinor. En källa med god insyn i Fisker säger till Reuters att båda buden är värda mellan 200 och 300 miljoner dollar, cirka 1,7–2,6 miljarder kronor. Geely pekas ut som den mest troliga köparen eftersom Volvo-ägaren är ”mer seriös” och sägs ha ett passionerat intresse för Fiskers teknik. Att Geely dessutom har erfarenhet av affärer med västerländska företag anses kunna gynna Fisker. Fisker hoppas ha affären klar vid mitten av mars.

 Geely är uppenbarligen i köpartagen. Innan det blev klart att tidigare Ducati-ägarna Investindustrial skulle köpa Aston Martin stod Geely som en av de hetaste kandidaterna till ett Aston-köp och i början av februari stod det klart att Geely köper Londontaxin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!