Geely vill inte längre köpa Fisker

Volvos ägare Geely stod länge som huvudkandidaten till att köpa den krisande biltillverkaren Fisker men nu drar man sig ur förhandlingarna. Fiskers skuld till amerikanska staten anges som orsak.

I förra veckan lämnade grundaren Henrik Fisker företaget och ett par veckor dessförinnan blev det känt att Fisker Automotive är till salu. Den senaste tiden har helt klart varit hektisk för den lilla Kalifornien-baserade hybridbilstillverkaren och det ser inte ut att bli ljusare framöver.

 När det blev känt att Fisker var till salu stod det även klart att kinesiska Geely var den främsta budgivaren. Geely sägs ha lagt ett bud värt omkring två miljarder kronor men enligt de senaste uppgifterna har de nu dragit tillbaka sitt bud. Enligt insatta källor som Automotive News China har talat med är Geely inte längre intresserade av att köpa Fisker. Anledningen till att Geely har fått kalla fötter sägs vara de 3,4 miljarder kronor som Fisker fått i lån av amerikanska energidepartementet de åtaganden som följde med. Ett villkor för lånet är att Fisker ska återinvestera pengarna i sin fabrik i Delaware och därmed skapa arbetstillfällen. Enligt Automotive News Chinas källa anses villkoren vara alltför komplicerade och omfattande för att Geely ska vilja ta tag i dem. Geelys avhopp ska däremot inte ha något samband med Henrik Fiskers avhopp.

 Kvar i budstriden om Fisker står nu endast Dongfeng och en eventuell försäljning kan bli knepig att sy ihop. Dongfeng ägs nämligen av den kinesiska staten och i samband med att Fisker fick sitt stora lån från den amerikanska staten 2009 beslutades det även att en eventuell försäljning av Fisker måste godkännas av det amerikanska energidepartementet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!