Giorgetto Giugiaro lämnar sitt livsverk Italdesign Giugiaro

1968 grundade Giorgetto Giugiaro designhuset Italdesign. 2015 lämnar han företaget efter att ha sålt sina sista aktier till Audi.

Sommaren 2010 köpte Volkswagen (på papperet Audi via Lamborghini) 90,1 procent av Italdesign Giugiaro, det italienska designhus som en gång i tiden ritade första generationerna av Golf, Scirocco och Passat, men också andra klassiker så som Saab 9000, Alfa Romeo Alfasud, Fiat Panda, BMW M1, Tillbaka till Framtiden-bilen DeLorean DMC-12 och många, många fler. Se komplett lista nedan.

9,9 procent av företaget behöll familjen Giugiaro själva, men i torsdags berättade grundaren Giorgetto Giugiaro att han och hans son Fabrizio har sålt resterande del till Audi. Han passade då också på att meddela att han lämnar sitt uppdrag på företaget för att kunna ägna större tid åt sina privata intressen. Företaget sägs inte påverkas av hans avgång utan kommer att fortsätta på inslagen väg och med sin tillväxt.

Volkswagen Golf GTI Mk1 är Giugiaro skyldig till.

Kort om Italdesign Giugiaro

Giorgetto Giugiaro, som blir 77 år senare i år, grundande Italdesign Giugiaro 1968 tillsammans med kollegan Aldo Mantovani (företaget hette då Società Italiana Realizzazione Prototipi) efter att ha varit anställd hos både Bertone och Ghia, två andra klassiska karosserifirmor i Italien. Men hans karriär som bildesigner påbörjades redan innan, då hos Fiat som 17-åring.

Under sina 47 år på Italdesign Giugiaro har Giorgetto Giugiaro och hans företag hunnit med att rita hundratals bilmodeller, varav knappt ett hundratal har gått till produktion.

Italdesign Giugiaro har inte bara ritat bilar. De har gett former till en rad olika produkter, bland annat flaskor, tåg, traktorer, kameror och mycket annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!