Foto: Ford

GM drar tillbaka stämning mot Ford

General Motors ansåg att de hade ensamrätt till det vedertagna ordet ”cruise” och stämde därför Ford för att de valt att använda det i namnet på nya farthållaren. Nu har GM återkallat stämningsansökan.

Det var i slutet av juli som vi rapporterade om att General Motors hade lämnat in en stämningsansökan mot ”Detroit-kollegan” Ford Motor Company. Anledningen var att Ford valt att använda ordet ”cruise” i namnet på nya, intelligenta farthållaren BlueCruise (Blue kommer från att Ford har en blå oval som logotyp, märket kallas också ofta för The Blue Oval).
Eftersom GM använder ordet ”cruise” i sin motsvarighet Super Cruise samt i namnet på koncernens dotterbolag som utvecklar självkörande teknik – Cruise – anser de att Ford inte ska få använda ordet ”cruise”, trots att engelskans ord för ”kryssa”, ”kryssning”, ”glida fram” – och så vidare – är just ”cruise”. Dessutom är det engelska ordet för farthållare ”cruise control”, en benämning som Chrysler kom på för flera årtionden sedan.

Men nu har GM återkallat sin stämning då de tillsammans med Ford har nått en förlikning. Skulle de båda giganterna ändå inte vara helt överens inom 60 dagar måste parterna rapportera till domstol.

GM har förmodligen insett att de inte skulle få rätt i domstol om att få ensamrätt till ordet ”cruise”, speciellt då en distriktsdomare tidigare har uttalat sig i ärendet och menade att ordet är alldeles för allmänt använt för att kunna lägga beslag på.

I Fords presentationer av nästa års modellversioner används namnet BlueCruise.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!