GM på väg att slakta Holden

Ytterligare ett bilmärke under General Motors ligger risigt till. Denna gång är det australiensiska Holden som troligtvis inte finns kvar om två år.

Holden grundades redan 1856, men då var det inte bilar som gällde utan hästsadlar. 1908 ställdes produktionen om till bilar och 1931 köpte General Motors in sig i den australiensiska biltillverkaren.

 Holden är med andra ord en biltillverkare med lång historia. Dock ser framtiden ut att bli kort.

Från australiensisk media nås vi av uppgifter att Holden kommer att sälla sig till andra tidigare GM-märken som har fått stänga ned. Bland sådana märken hittar vi Saab, så klart, Pontiac, Hummer, Saturn och Oldsmobile. Dessa har försvunnit under det senaste decenniet.

 Enligt uppgifterna ska Holden stängas ned 2016 och det var tänkt att företaget skulle meddela beslutet denna vecka, men att man skjutit på det till efter jul- och nyårshelgerna. Holden-medarbetarna går på julledighet 20 december så att meddela dem innan dess vore mindre snyggt.

 Holden dementerar dock uppgifterna om nedläggning.

I våras meddelade Ford att de slutar med biltillverkning i Australien. Detta beslut kan ha påverkat Holden på något vis.

 I dag kvarstår endast Holden och Toyota med egen produktion på den stora kontinenten där nere. Skulle Holden lägga ned så betyder det med all sannolikhet att Toyota också måste lägga ned i Australien eftersom beställningsunderlaget hos de lokala underleverantörerna blir för litet med en tillverkare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!