GM på väg att ta kontrollen över PSA Peugeot Citroën

PSA Peugeot Citroën kämpar ekonomiskt och enligt källor ska nu ägarfamiljen Peugeot ha gett upp hoppet för att låta kontrollen av företaget övergå till GM.

I dag äger GM sju procent av aktierna i PSA Peugeot Citroën sedan de båda bilföretagen ingick i en allians förra året. Största aktieägaren är familjen Peugeot som i början av 1800-talet tillverkade bland annat kaffekvarnar men övergick till stålproduktion för att senare under århundradet presentera världens första serietillverkade bil. 25,44 procent av aktierna tillhör familjen som alltså fortfarande har kontrollen över den franska biljätten.

 Men PSA Peugeot Citroën blöder kraftigt ekonomiskt och har på senare tid tvingats friställa anställda samtidigt som de har sålt sitt huvudkontor i Paris.

 Man har tidigare försökt få till stånd en försäljning av en knapp tredjedel av aktierna till kinesiska Dongfeng, ett konsortium som fransmännen sedan drygt 20 år tillbaka samarbetar med. Men den affären gick om intet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppges ägarfamiljen nu har gett upp kontrollen över PSA Peugeot Citroën för att överlåta den till GM. Amerikanerna säger sig inte vara intresserade av att investera mer pengar i PSA Peugeot Citroën som det ser ut i nuläget, men så sent som förra veckan ska GM:s vd Dan Akerson ha sagt att om förutsättningarna förändras så får de utvärdera läget. Och med kontroll över PSA Peugeot Citroën skulle förutsättningarna verkligen förändras och investeringar skulle förmodligen bli högintressant för GM som redan i dag har förlusttyngda Opel på halsen.

 Både PSA Peugeot Citroën och Opel dras med överkapacitet vid sina fabriker och med GM vid rodret för de båda skulle amerikanerna kunna integrera företagen för att effektivisera produktionen och spara pengar.

Reuters källor, som har tagit del av konfidentiella samtal mellan GM och PSA Peugeot Citroën och därför vill vara anonyma, säger att fransmännen försöker övertala amerikanerna att slå samman dem med tyskarna.

 Varken PSA Peugeot Citroën eller GM vill kommentera uppgifterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!