GM säljer sin del av PSA

General Motors är inte längre en delägare i franska PSA-koncernen. GM säljer hela sitt aktieinnehav i den franska biljätten och samtidigt meddelas att man inte ska bygga någon småbil tillsammans.

De två biljättarna General Motors och PSA Peugeot Citroën har på senare år sett ut att närma sig varandra allt mer. I februari 2012 blev GM näst efter Peugeot-familjen största delägaren i PSA-koncernen med en aktieandel på sju procent och därefter meddelades att amerikanerna och fransmännen skulle samarbeta på flera områden.

 Nu tar GM ett steg tillbaka från förhållandet då man säljer hela sin aktieandel till icke namngivna investerare. GM köpte aktieposten för 400 miljoner dollar 2012 och har nu sålt densamma för 250 miljoner euro.

 Samtidigt meddelas nyheter i den samarbetsplan som presenterades i början av året. Tidigare rykten visar sig nu stämma – GM och PSA ska inte utveckla någon ny modell i B-segmentet tillsammans. Det var först tänkt att samarbetet främst skulle leda fram till en ny generation Opel Corsa men den kommer nu att tas fram av GM själva.

 Nu har de i stället bestämt att gemensamt utveckla en lätt transportbil i B-segmentet och samarbetet kring en liten MPV i B-segmentet och en crossover i C-segmentet fortsätter som planerat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!