GM tvingar Peugeot att överge Iran

General Motors tvingar Irans största biltillverkare och GM:s allianspartner Peugeot att lägga ner exporten av bilar till landet.

PSA-gruppen och General Motors ingick tidigare i år en allians som enligt företagen själva kommer innebära besparingar på 13,5 miljarder när de första samutvecklade bilarna är ute i handeln. Affären innebar att Peugeot lägger ner sin verksamhet i Iran, där bland annat licenstillverkade Peugeot 405 och 206 tillverkats av Iran Khodro.

 Men trots att man lagt ner exporten till Iran har GM och PSA:s allians stött på patrull bland intressegrupper i USA och då främst United Against Nuclear Iran Group, UANI. UANI vill att eventuella oegentligheter kring affären ska undersökas, bland annat om alliansen innebär brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

 Men GM tillbakavisar kritiken och menar att Peugeot redan lagt ner sin verksamhet i Iran och att alliansen med PSA-gruppen inte kommer gynna Iran. 

 – Vi har diskuterat det här med Peugeot. Vi förstår att de beslutat att skjuta upp tillverkning och export av material till Iran för ett tag sedan – innan vi ingick i en allians med dem – och vi har bestämt oss för att fortsätta med det. 

 Peugeot menar att man inte längre har direkta investeringar i Iran utan att man bara sålt delar till Iran Khodro. Affären med Iran Khodro uppgick till 1,5 procent av Peugeots globala omsättning förra året, uppger Wall Street Journal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!