Li Shufu ger Volvo en käftsmäll som heter duga Foto: BLR-fotograferna AB

Högsta chefen ger Volvo en rejäl käftsmäll

Volvo Personvagnars styrelseordförande och ägare, Li Shufu, uttalade sig i gårdagens SVT Rapport om vad han tycker om Volvos bilar. Det var inga snälla ord han kom med, milt sagt. Ett slag i ansiktet på Volvo.

Det har gått allt tyngre för Volvo på sistone med vikande försäljning. I Kina, marknaden där de tänkt expandera mest, gick man förra året back med elva procent.

 Li Shufu, styrelseordförande för både Volvo och ägarna Geely, trodde sig i gårdagens SVT Rapport (se inslaget nedan) veta varför det har gått så tungt för Volvo i Kina.

 – Bilen har en svaghet och det är designen. Inte heller bilens interiör känns lyxig. Den känns alltför skandinavisk. Man har ännu inte anpassat sig till kinesernas uppfattning om lyx när det gäller interiördesignen av Volvo-bilar och det måste åtgärdas, sa han i går till Rapports reporter.

 Uttalandet är en ren käftsmäll på Volvo som kämpar mot sviktande försäljningssiffror. Det känns inte heller taktiskt korrekt när företaget försöker sätta fart på sin försäljning med det kraftigt uppdaterade modellprogram som i dagarna har presenterats. Åtminstone i Kina borde presumtiva Volvo-kunder dra öronen åt sig. De nya Volvo-modellerna (däribland XC90), som Li Shufu förmodligen vill se redan nu, dröjer ytterligare ett par år.

 Vad försiggår i Li Shufus huvud? Har han redan tröttnat på Volvo? Enligt uppgift deltager han inte längre i Volvos styrelsemöten för en styrelse som han själv är ordförande för. Sågningen av Volvos design och frånvaron på mötena behöver inte betyda något, men tolkningarna pekar lätt åt ett annat håll.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!