Foto: Fabian Kirchbauer / BMW

Höjda priser gav ökade intäkter för BMW

Resultatet för det tredje kvartalet blev bättre än väntat för BMW vars vinst före skatt uppgick till runt 29 miljarder kronor, runt sex miljarder kronor mer än vad analytikerna hade räknat med.

BMW kunde presentera ett fint tredje kvartal med siffror som överskred analytikernas förväntningar på företaget. Vinsten före skatt stannade på 2,88 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 29 miljarder kronor. Analytikerna hade å sin sida förutspått en vinst på runt 23 miljarder kronor.

Framgången kan till stor del tillskrivas en prioritering av företagets storsäljande modeller och en höjning av fordonspriserna. Detta ska ha kompenserat för bristen på halvledare som bilbranschen lidit stort av under året. Komponentbristen kommer dock fortsatt att påverka företagets resultat under kommande år, menar BMW.

– Vi förväntar oss att bristen på halvledare kommer vara ett problem för oss bortom 2021, säger företagets ekonomichef Nicolas Peter.

Biltillverkaren sade tidigare under året att man förväntade sig att leverera upp till 90 000 färre bilar under 2021. Under det tredje kvartalet minskade leveranserna med 12,2 procent men trots det ökade intäkterna med 4,5 procent. Särskilt bra gick det för företagets elbilar där försäljningen nästan dubblerats jämfört med föregående år.

– En bättre mix av produkter och en bra prissättning på nya fordon tillsammans med ett stabilt pris på begagnade bilar har stärkt det finansiella resultatet för företaget, skriver BMW.

BMW räknar nu med en vinstmarginal för hela året före skatt på mellan 9,5 procent och 10,5 procent från försäljning. Det är höjning från tidigare prognoser på mellan 7 procent och 9 procent. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!