Holden Commodore

Holden bekräftar nedläggning – Toyota kan dras med

2900 Holden-anställda och 45000 anställda hos underleverantörer står utan jobb från och med 2017 då Holden avslutar sin produktion. Det bekräftade den australiensiska biltillverkaren i dag.

För bara några dagar sedan rapporterade vi att GM är på väg att slakta australiensiska Holden. Då förnekades uppgifterna, men i dag har Holden gått ut med informationen att de från och med 2017 avslutar sin tillverkning av bilar. Därmed går en 105-årig epok i graven.

Enligt GM:s avgående vd och tillika styrelseordförande för Holden, Dan Akerson, beror beslutet på den tuffa konkurrenssituationen på den australiensiska kontinenten med en liten och fragmenterad inhemsk marknad.

Holdens vd Mike Devereux uttalade följande i samband med att man meddelade beslutet:

 – Detta har varit ett svårt beslut att ta med tanke på Holdens långa och stolta historia av att bygga bilar i Australien.

Den australiensiska regeringen är allt annat än nöjd med beslutet. Premiärminister Warren Truss:

 – Vi beklagar General Motors beslut att fasa ut verksamheten. Holden har varit ett ikoniskt nationellt varumärke och är en del av Australiens kulturarv. Många av oss har haft nöjet att köra och äga en Australien-byggd Holden och det är synd att detta inte får fortsätta.

Mitsubishi lade ned sin produktion i Australien 2008. I somras meddelade Ford att de lägger ned sin tillverkning 2016. Därmed återstår bara Holden och Toyota. Men när Holden nu också försvinner dras sannolikt Toyota med i fallet då en tillverkare inte är tillräckligt nog för den stora underleverantörsindustrin. Men Toyota har ännu inte gett upp.

 – Detta kommer att innebära ett större tryck på det lokala leverantörsnätverket och vår förmåga att bygga bilar i Australien. Vi kommer nu att arbeta med våra underleverantörer, viktiga intressenter och regeringen för att bestämma vårt nästa steg och om vi kan fortsätta med vår verksamhet som den enda biltillverkaren i Australien, sa en representant för Toyota tidigare i dag.

 Experterna räknar dock med att det blir tufft för Toyota att fortsätta i Australien. Om de har rätt står den stora kontinenten plötsligt helt utan biltillverkning om ett par, tre år.

2900 medarbetare på Holden berörs av nedläggningen. Ytterligare 45000 berörs hos underleverantörerna. Siffrorna kan bli större om Toyota också följer med i fallet.

Holden är ett företag med lång historia. 1856 grundades företaget då man började tillverka hästsadlar. Först 1908 påbörjade man tillverkningen av bilar. 1931 köpte General Motors in sig i den australiensiska biltillverkaren vars dagar nu är räknade.

I dag är en sorgens dag för industrin i Australien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!