Hyundai och Kia erbjuder kunder 2,6 miljarder kronor

Förra året uppdagades att Hyundai och Kia vilselett amerikanska kunder med för låga förbrukningssiffror. Som kompensation erbjuder de koreanska bilföretagen kunderna sammanlagt 2,6 miljarder kronor.

Hyundai Motor America och Kia Motors America har ett antal stämningar på halsen sedan kunder förra året upptäckte att bilarna de köpt inte når ned till de av biltillverkarna angivna förbrukningssiffrorna. I de flesta fall rör det sig om felaktiga angivelser i storleksordningen 0,01 till 0,03 liter per mil, men i vissa fall om större skillnader. Det är åtta modeller från Hyundai och fem från Kia av modellår 2011, 2012 och 2013 som berörs. Till antal rör det sig om 600000 sålda Hyundai-bilar, 300000 Kia-bilar. Totalt omkring 900000 kunder.

De många stämningarna, 53 stycken, mot Hyundai och Kia har sammanstrålat till en gemensam stämningsansökan som ännu inte är avgjord i domstol. Men Hyundai och Kia, som säger sig vara ansvarsfulla företag som lyssnar på sina kunder, har redan startat ett återbetalningsprogram där berörda kunder, både nuvarande och tidigare, erbjuds ett betalkort som ska kompensera för det extra bränsle som de tvingats köpa.

Vid sidan om återbetalningsprogrammet ger de nu ytterligare ett alternativ till kompensation. Hyundai och Kia har i dagarna meddelat att de erbjuder berörda kunder ett engångsbelopp. Schablonbeloppet för Hyundai-kunderna ligger på ungefär 353 dollar medan beloppet för Kia-kunderna uppgår till cirka 667 dollar. Totalt rör det sig om 395 miljoner dollar vilket i dagens penningvärde motsvarar knappt 2,6 miljarder kronor.

John Yoon, Kia Motors Americas jurist, säger att Kia Motors är fast beslutna att ta hand om sina kunder och vill öka kundernas flexibilitet att välja olika kompensationsalternativ.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!