Foto: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

J.D. Power: Bilarna är bättre än någonsin

Det var inte bättre förr, i alla fall inte när det gäller bilar. J.D. Powers senaste undersökning som mäter bilars kvalitet visar att bilarna aldrig har varit så bra som nu. Allra bäst är en japan och en tysk.

Den stora amerikanska konsumentorganisationen J.D. Power gör flera stora bilundersökningar varje år men den som bilindustrin bävar mest inför är ”Vehicle Dependability Study” som visar svart på vitt hur många fel olika bilmodeller drabbas av. J.D. Power frågar ägarna till tre år gamla bilar vilka problem de har haft under det senaste året. 2013 års studie gäller alltså bilar av årsmodell 2010 och de fel de har drabbats av under 2012. Alla bilmodeller får ett PP100-poäng (Problems experienced per 100 vehicles) och ett så lågt betyg som möjligt är att eftersträva.

 Undersökningen visar att 2010 var ett bra bilår. Snittet för alla bilar och märken blev nämligen 126 PP100, vilket är det lägsta sedan J.D. Powers första studie 1989. I 2012 års studie blev snittet 132 PP100. Av de 31 märken som finns med i studien fick 21 ett bättre resultat än föregående år.

 För andra året i rad knep Lexus förstaplatsen och av alla bilmodeller var Lexus RX bäst med 57 PP100. Det här var första gången en suv eller crossover fick bäst betyg. I märkestoppen följdes Lexus av Porsche, Lincoln, Toyota och Mercedes.

 Med 2013 års studie vill J.D. Power även slå hål på en långlivad myt. Att en helt ny bilmodell drabbas av mängder med barnsjukdomar stämmer inte längre. För första gången kan J.D. Power se att modeller som var helt nya eller ansiktslyfta år 2010 får bättre betyg än de som var i stort sett oförändrade från 2009. De modeller som inte var nya, så kallade carryovers, fick i genomsnitt 133 PP100, medan de nya fick 116 PP100.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!