Jaguar Land Rover Chery Automobile

Jaguar Land Rover bildar allians med Chery

Jaguar Land Rover ger sig in i den kinesiska marknaden och ska bygga bilar, motorer och så småningom ett eget bilmärke med Chery Automobile.

Jaguar Land Rover, som ägs av indiska Tata Motors, bekräftade idag att man kommer bygga bilar och motorer tillsammans med kinesiska Chery Automobile. Totalt planerar de båda företagen satsa uppåt drygt 20 miljarder kronor på samarbetet, uppger en källa till finanstidningen Bloomberg. 

 Pengarna ska fördelas över en helt ny fabrik i Kina för motsvarande 6,7 miljarder kronor. Lika mycket kommer läggas på att etablera ett kinesiskt märke exklusivt för den kinesiska marknaden. Den sista tredjedelen av pengarna kommer gå till forskning och utveckling. 

 – Vi tror att Jaguar Land Rover och Chery tillsammans kan förverkliga potentialen i dessa ikoniska märken på världens största bilmarknad, sa de bägge bolagen i ett uttalande.

 Samarbetet följer Daimler, GM och Volkswagen som alla tre har samarbeten med kinesiska fordonstillverkare. Det faller även in i kinesisk lagstiftning som kräver att inhemska företag äger minst hälften av företagen där det finns utländska bolag med i bilden. Än så länge har samarbetet inte godkänts av kinesiska myndigheter men båda företagen nekade kommentar till påståendet. 

 Jaguar Land Rover har sedan tidigare utlyst 1 000 nya tjänster samtidigt som man går över till treskiftsproduktion dygnet runt i sin fabrik i Halewood, utanför Liverpool i England. Detta för att möta efterfrågan på sin senaste modell Range Rover Evoque.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!