Jordbävning tvingar Toyota att stoppa tillverkningen i Japan

Nästan all Toyotas bilproduktion i Japan från och med lördag. Anledningen är den kraftiga jordbävning som drabbade landet den 6 september.

Toyota har precis meddelat att man tvingas stoppa i princip all produktion i Japan på grund av den jordbävning som i går inträffade landets norra delar. Stoppet inleds i morgon lördag.

Toyota har 18 fabriker i Japan och från och med måndag i nästa vecka drabbas samtliga produktionsband som tillverkar Lexus och Toyota, förutom i de två Daihatsu-fabriker som även tillverkar Toyota-bilar.

Anledningen till stoppet är ett avbrott i leverantörskedjan på grund av jordbävningen (som uppmättes till 6,7 på Richterskalan). Exempelvis drabbades Toyotas fabrik i Tomakomai där CVT-lådor, automatlådor och växellådshus tillverkas. Strömmen har ännu inte kommit tillbaka till regionen.

När produktionen kan återupptas vet inte Toyota, inte heller om produktionen i utländska fabriker kommer att påverkas. Toyota har fabriker i exempelvis Polen, Frankrike, England och Turkiet. Tillverkningen på den nordamerikanska kontinenten tros inte påverkas i ett initialt skede.

Toyota har, liksom andra japanska biltillverkare, tidigare påverkats hårt av jordbävningar i hemlandet, bland annat 2011 och 2016.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!