Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Kina på väg köpa del av Daimler

Volvo är inte de enda, snart kan även Daimler komma att hamna i kinesisk ägo. I alla fall delvis då Kinas statliga investeringsfond planerar att köpa in sig i den anrika tyska biltillverkaren.

Den kinesiska investeringsfonden China Investment Corp. kan komma att köpa en del av Daimler-Benz AG, rapporterar Kinas statliga nyhetstidning People’s Daily. Fonden förfogar över Kinas valutareserv på nästan sju biljoner kronor och skulle med andra ord kunna köpa hela Daimler-koncernen flera gånger om men sägs nöja sig med en aktieandel på 4-10 procent.

 Daimlers vd Dieter Zetsche har tidigare sagt att Daimler inte skulle motsätta sig en eventuell kinesisk investerare eftersom an eftersträvar ett balanserat och diversifierat ägande. Daimler-ägda Mercedes har inte haft lika stora framgångar som Audi och BMW på den kinesiska marknaden men säger sig nu förbereda en större kinesisk satsning. I december tappade Mercedes hela 19 procent av sin försäljning i Kina medan Audi ökade med 30 procent jämför med samma månad 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!