Foto: dongfeng.net

Kinas näst största fordonstillverkare köper bolag i Trollhättan

Den kinesiska fordonsgiganten DongFeng har förvärvat 70 procent av utvecklingsföretaget T Engineering, en avknoppning ur före detta Saab Powertrain med bas i Trollhättan.

Strax innan Saab-konkursen var ett faktum den 19 december 2011 hade tidigare anställda vid Saab Powertrain startat det egna utvecklingsföretaget T Engineering. Strax därefter fick de kontakt med det kinesiska bolaget DongFeng och började arbeta åt dem, och det är alltså de som nu köper 70 procent av T Engineering, med ambition att köpa resterande 30 procent inom två år.

På T Engineering arbetar i dag 32 personer som främst utvecklar styrsystem till personbilar och speciellt programvara för hybrider och förbränningsmotorer, men de har även avdelningar för bland annat chassiutveckling. DongFeng är i sin tur Kinas näst största fordonstillverkare och producerar främst egenutvecklade lastvagnar, men bygger också i hemlandet personbilar åt både asiatiska och europeiska bilmärken som saknar egen kapacitet i Kina. T Engineering är främst tänkt att bidra med kunskap om hybridfordon.

 Om DongFeng nu planerar att starta egen personbilsutveckling förtäljer inte historien, men T Engineering poängterar att de trots sina nya ägare får fortsätta jobba mot andra bolag inom branschen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!