Kinesisk biltillverkare vill köpa Fiat Chrysler Automobiles

En hel drös amerikanska och italienska bilmärken kan bli kinesiska om Great Wall Motors får som de vill.

Under flera år har Fiat Chrysler Automobiles starke man Sergio Marchionne letat efter en samarbetspartner att slå sig samman med, allt för att säkra sitt företags framtid. Han har försökt med både General Motors och Toyota samt uttalat sig positivt om en sammanslagning med Volkswagen och Ford. Än så länge har ingen nappat.

Kanske det blir så att FCA köps upp av ett kinesiskt företag i stället? Det låter kanske långsökt men det finns faktiskt intresse från öst, i alla fall om man får tro en talesperson för kinesiska biltillverkaren Great Wall Motors som för Reuters bekräftar att så är fallet:

– Vi har för tillfället en avsikt att förvärva. Vi är intresserade av FCA, sa talespersonen tidigare under måndagen.

Enligt Reuters ska Great Wall Motors ha bett FCA om att träffas för att diskutera ett förvärv av hela eller delar av den italienskamerikanska bilkoncernen. Enligt Automotive News ska kineserna framför allt vara intresserade av Jeep.

Great Wall Motors är i dag Kinas största tillverkare av suvar och pickuper. Enligt uppgift har de siktet inställt på att blir världens största tillverkare av suvar och då är det lätt att se kopplingen till Jeep-intresset.

Under måndagen har FCA gått ut med ett uttalande om att Great Wall Motors inte har hört av sig till dem.

FCA-koncernen innehåller bilmärkena Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati och Ram.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet