Koenigsegg Agera R

Koenigsegg kan behöva flytta från Ängelholm

Svenska supersportbilstillverkaren Koenigsegg är starkt förknippat med Skåne och framför allt Ängelholm. Men nu kan en flytt vara på gång, kanske till och med utanför Skånes gränser.

Sedan tio år tillbaka hittar man Koenigseggs huvudkvarter i Valhall Park som ligger i det gamla flygflottiljområdet F10 Ängelholm. Den svenska supersportbilstillverkaren flyttade hit efter att ha lämnat sin lokaler i Margretetorp, en knapp mil längre norrut, som brann ned en lördag 2003.

 Större delen av Koenigseggs utveckling har alltså ägt rum i nuvarande lokalerna i Valhall Park, men det kanske blir ett slut på det snart.

 Koenigsegg behöver en testbana i anslutning till sin fabrik. Det har de i dag i och med att Valhall Park är en del av den gamla, nedlagda flygflottiljen. Banan används till utvecklings- och testverksamheten men också för att visa upp bilarna för kunderna. Dock ser det ut att kunna sättas käppar i hjulet för testbanan då markägaren Peab Park AB planerar att omvandla stora delar av området till ett lager- och åkericenter. Det skriver Helsingborgs Dagblad på sin hemsida i dag.

 Ängelholm Helsingborg Airport ligger bara ett stenkast bort och hade kunnat vara ett alternativ om inte flygtrafiken där hade varit så intensiv. Koenigsegg behöver ständig tillgång till bana.

 – Vi måste ha tillång till racerbana eller flygfält 24 timmar om dygnet och helst i ett område utan mycket snö och långa vintrar, säger Jens G Sverdrup, Koenigseggs försäljningschef i Europa och Ryssland, till teknikensvarld.se.

 Rent geografiskt ligger alltså Skåne bra till men om Koenigsegg måste röra på sig är det inte säkert att de stannar kvar i Sveriges sydligaste landskap. Enligt Helsingborgs Dagblad har halländska Halmstad nämnts som ett alternativ tillsammans med de skånska orterna Ljungbyhed och Landskrona. Gemensamt för alla tre är närheten till flygfält.

 Ängelholms kommun är medvetna om problemet och vill så klart ha kvar Koenigsegg inom kommungränserna. Att ha ett av Sveriges starkaste varumärken är förmodligen många kommundirektörers högsta dröm. Trots att Koenigsegg satt Ängelholm på världskartan säger de att det tyvärr inte finns så mycket att kan göra från deras sida.

 Förhandlingar mellan Koenigsegg och Peab Park AB sägs pågå men att ingenting är klart. Enligt Helsingborgs Dagblad kärvar dessutom diskussionerna. Koenigsegg själva bekräftar att de ser sig omkring.

 – Vi ser om vårt hus och tittar på alternativ. Mer finns inte att säga i dagsläget, säger Halldora von Koenigsegg till den skånska tidningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!