GM, Ford och Chrysler

Kraftiga lyft för GM, Ford och Chrysler

”The Big Three”, som biljättarna GM, Ford och Chrysler gemensamt kallas, hade försäljningsmässigt en kalasfin månad i oktober jämfört med förra året.

Trots den 16 dagar långa statliga nedstängningen i USA under oktober månad lyckades de tre stora biltillverkarna GM, Ford och Chrysler sälja väldigt många bilar i hemlandet. Nedstängningen påverkade försäljningen negativt under månadens första halva, men när budgetkrisen väl var över hittade köparna tillbaka till bilhallarna tack vare låga räntor och bensinpriser.

 Försäljningen under de två sista veckorna i oktober höll så pass högt tempo att GM ökade sin försäljning i USA med 16 procent jämfört med oktober månad föregående år. Ford ökade 14 procent och Chrysler 11 procent. I antal sålda fordon handlar det för GM:s del om 226042 enheter, 191985 för Ford och 140083 för Chrysler.

Hos GM var det Chevrolet Silverrado och GMC Sierra som var populärast bland bilköparna medan det hos Ford som vanligt var F-serie som gick bäst. Focus gick det mindre bra för då modellen backade rejält. Hos Chrysler var det Dodge Ram som lockade mest.

 En trend som stärktes i oktober var att det är stora bilar, så som pickuper, som är säljraketerna. Samtidigt minskar försäljningen av småbilar.

Sett till andra stora biltillverkare på den amerikanska marknaden såg det ut som följer: Nissan upp 14 procent, Toyota, Honda och Hyundai även de upp med nio, sju respektive sju procent. Kia och Volkswagen tappade – sex respektive 18 procent.

Volvo har det fortsatt tufft i USA. I oktober sjönk försäljningen med 6,7 procent jämfört med samma månad förra året.

Mer intresserad av bilförsäljningen på den svenska marknaden i oktober? En resumé över den hittar du här.

Fotnot: The Big Three kallas ofta även för The Detroit Three.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!