Kylarvätska – en okänd miljöbov för svenskar

En ny Sifoundersökning visar att få svenskar egentligen vet vad de har i kylaren på sin bil.

Att vanligt kylarglykol har fossilt ursprung och bidrar till klimatförändringen är något som långt ifrån alla svenskar känner till. En ny Sifoundersökning visar att blott 34 procent av landets befolkning känner till detta medan 56 procent inte hade en aning om det och resterande var osäkra.

I Sverige förbrukas det 60 miljoner liter glykol per år som tillsammans producerar 100 000 ton växthusgaser när de tillverkas. Dessutom är glykol giftigt och orsakar stora skador om det läcker ut i naturen.

Undersökningen omfattade 1 000 slumpvis valda personer över 18 år och utfördes av Sifo på uppdrag av Avantherm AB som av en händelse tillverkar fossilfria produkter bland annat en kylarvätska som är biologiskt nedbrytbar.

– I dag finns teknik och kunskap att ersätta fossila oljor och kemikalier med hållbara alternativ utan att göra avkall på prestanda, säger företagets vd Stefan Dufva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!