Foto: Martin Fördal Persson

Lotus på väg att säljas

Den brittiska sportbilstillverkaren Lotus kan säljas ut då dagens ägare Proton är i gungning.

Den malaysiska fordonskoncernen Proton, som sedan 1996 äger den brittiska sportbilstillverkaren Lotus, går på knäna och har kastat ut krokar till ett tjugotal tillverkare om att köpa andelar i företaget. Renault, PSA (Citroën och Peugeot), och Suzuki har visat intresse avslöjar Automotive News Europa. Hur och i vilken omfattning är dock osäkert.

Proton lever i dag i skuggan av sin storhetstid. Under 90-talet hade man en marknadsandel på 73 procent i hemlandet, nu är den nere på 15 och fabrikerna går inte ens på halvfart.

En anledning till att aktörer ändå visar intresse kan vara att starta produktion av egna modeller i Protons fabriker.

Proton planerar även att sälja sportbilstillverkaren Lotus. Ett märke som lockar med sin historia som sportbilstillverkare men kanske än mer med avdelningen Lotus Engineering som har agerat konsult och utvecklare på en rad olika områden under många år. Kunskap som i dag är eftertraktad hos nya aktörer inom fordonsindustrin som Apple och Google. Rykten har tidigare florerat om att Apple skulle var intresserade av att köpa McLaren Automotive.

När det kommer till nya bilmodeller har Lotus mest levererat versioner av gamla modeller de senaste åren även om det ska vara nya generationer på gång av modellerna Elise och Exige. Lotus grundades 1952 och har genom åren ägts eller samarbetat med bland andra DeLorean, General Motors, Toyota och Romano Artioli/Bugatti.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!