Foto: Charlie Magee

Målet: Bara en femtedel Saab i nya Saab Parts

Det numera statligt ägda reservdelsbolaget Saab Parts, som överlevde konkursen av Saab Automobile, byter som bekant namn till Orio. Nu berättar man att målet är att den Saab-relaterade verksamheten ska minska till en femtedel.

Vi har redan berättat om att bolaget Saab Parts, som sedan Saab Automobiles konkurs ägs av staten, ämnat byta namn till Orio, med målet att bredda sin verksamhet. Tidigare nu i veckan trädde namnbytet i kraft, och nu berättar bolaget om vilka mål man har för framtiden.

Målsättningen är att fördubbla antalet kunder från dagens 1 200–1 300 grossister och verkstäder, fördelade över 60 länder. Och tillväxten ska inte ske enbart med Saabdelar. I en intervju med Ny Teknik berättar bolagets vd Lennart Ståhl att man redan under det gångna året provat att sälja delar som även passar andra bilmärken, via distributörer i bland annat Tyskland och Spanien, med gott resultat. Även reservdelar till andra varor än bilar kan finnas med i ett framtidsperspektiv.

Grunden är dock fortfarande Saab-delar under en period framöver. ”Vi ska fortsatta finnas för Saab-ägarna. Det finns drygt en miljon Saab-bilar kvar runt om i världen, bi kommer att tillhandahålla delar så länge det finns efterfrågan”, säger Lennart Ståhl. I en intervju med TT avslöjar styrelseordföranden Håkan Erixon att man till år 2020 vill att 80 procent av omsättningen ska bestå av andra delar än den befintliga. Till verksamheten ska också läggas ett större fokus på logistiktjänster.

Målet är en tillväxt på sex procent per år över de fem kommande åren, vilket på sikt kan ge staten, som står som ägare till företaget, ett gynnsammare läge att sälja sitt ägande och på så sätt återfå en större del av det pantvärde man hade i bolaget, för Europeiska Investieringsbankens lån till Saab Automobile.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!